Mètode Padovan

Què és?

És una teràpia orgànica de desenvolupament neurosensorial elaborada per Beatriz Padovan. En cada sessió del mètode Padovan es reprodueixen moviments de les diferents etapes del desenvolupament neurològic que permeten activar, madurar o restablir les funcions del sistema nerviós (funcions com la motricitat, la comunicació, el llenguatge, la gestió de les emocions, la percepció, la memòria, l’atenció, la motivació, la capacitat per aprendre, la planificació, l’organització…). Recapitulant els moviments que ens han permès desenvolupar-nos i madurar (caminar, parlar i pensar), aconseguim activar o recuperar les funcions que volem millorar o superar, amb la qual cosa augmentem la nostra energia vital i guanyem llibertat.

Si vols saber més sobre el mètode, et convido a llegir el següent article de Beatriz Padovan.

Com es treballa?

Les sessions terapèutiques s’organitzen emulant la manera com aprèn el cervell. En aquest sentit, les sessions són individuals, repetides i regulars: des que es comença la teràpia fins al seu acabament, es realitzen sessions setmanals. En cada sessió es repeteixen amb ritme i regularitat els mateixos moviments neuroevolutius del cos (volteig, arrossegament, marxa, etc.), de les mans i els ulls, i finalment de la boca (les funcions prelingüístiques: respiració, succió, masticació i deglució). Les funcions de respirar, succionar, mastegar i empassar són la base sobre la qual es desenvolupa l’expressió oral. Si tot el sistema madura adequadament, aconseguim enraonar (pensar), que va més enllà de parlar.

Aquests moviments recapitulats permeten reorganitzar i diferenciar les funcions cerebrals, i d’aquesta manera es dóna resposta al motiu que ha portat la persona a fer la consulta.

La poesia i el cant permeten oferir una estructura rítmica, melòdica, que a la vegada estimula la percepció auditiva. L’acompanyament i el modelatge del moviment és constant per part de la terapeuta, que alhora recita poemes o canta per a cada moviment.